Geschiedenis "de Dommelkanters "

In vroegere jaren waren er binnen de diverse gemeentelijke diensten ontspanningsverenigingen actief die het personeel de mogelijkheid boden om, buiten het dagelijks werk, in een ongedwongen sfeer met elkaar om te gaan en zo elkaar, samen met eventuele partners en/of echtgenotes, op een andere manier te leren kennen.

Deze insteek is in de veranderende maatschappij, waarin productiviteit en kostenbesparing centraal staat, bijna niet meer terug te vinden maar toch treft men het hier en daar nog wel aan, onder andere bij ”De Dommelkanters”.

In 1974 werd vanuit de ontspanningsvereniging van de Gemeente Eindhoven en specifiek van het personeel, dat werkzaam was op het Stadhuis, door een groep ambtenaren gevonden dat men een carnavalsclub zou moeten oprichten, in navolging van de verenigingen bij de dienst Gemeente Bedrijven ”De Pompers” genoemd en bij de Gemeente Politie ”E.P.S.O.V”.

Mensen van het eerste uur waren o.a. Kees de Waal, Jan Wouters, Ad van Oorschot, Frans Kortie, Noud Waaiers, Frans Bogers, Jo Wevers en Kees Rijken. Het te organiseren feest was toen een feest enkel voor het Gemeente Personeel met hun partners en de gepensioneerde ambtenaren.

In de beginjaren verwelkomde Jo Wevers de Stadsprinsen, en praatte de boel een beetje aan elkaar. Hij schreef de 'wedstrijd' uit om een Dommelkanterlied van de grond te krijgen. Ook zijn zoon deed toen een inzending; die is het niet geworden( geen vriendjespolitiek), maar de onderscheiding, die hij voor de moeite kreeg, heeft hij nog steeds en draagt hij nog elk jaar (sentiment?). Het grote spandoek van de Dommelkanters maakte Jo handmatig met een stuk laken en oost-indische inkt.

De feesten werden eerst in zaal Cintha (dansschool Gerard Need) aan de Biesterdwarsweg gehouden en vanaf 1983 in de burgerhal van het Stadhuis.

Het eerste ”Gemintefist”, zoals het carnavalsfeest van De Dommelkanters wordt genoemd, werd zonder eigen prins gevierd, de Dommelkanters ”huurde” een prins in van E.P.S.O.V.

( Jan van Gorp). De outfit was toen een boerenjasje met opdruk van een kikker op de achterzijde (het latere beeldmerk van De Dommelkanters), rood – wit geblokte sjaal en een grijze broek. Later is deze vervangen door een smoking en rood – witte steek.

In de tweede editie kwam er voor het eerst een eigen prins, PENSIONARIS, (Leo Derrijks) met als zijn adjudant Paul Berkvens. De raad van elf werd aangevuld en bestond o.a. uit Kees de Waal, Jan Wouters, Noud Waaiers, Frans Kortie, Ad van Oorschot, Willem van de Velde, Kees Rijken, Frans Bogers en Paul Berkvens.

Eind jaren 70 schreef Kees de Waal het lied voor de carnavalsclub De Dommelkanters met de volgende tekst;

EENS PER JAAR DAN BEN IK DOMMELKANTER

EENS PER JAAR VERGEET IK RANG EN STAND

EENS PER JAAR WIL IK ALEEN MAAR BOER ZIJN

’K-KIKKER OP EEN PILSJE IN MIJN HAND

EENS PER JAAR LAAT IK MIJ NIET WAARDEREN

DE SIK M’N CHEF, ZE DOEN MIJ DAN GEEN MOER

EENS PER JAAR GEEN ACTIES EN GEEN INSPRAAK

EENS PER JAAR GEEN GE-OUWE-HOER ………..

De vereniging werd groter en bestond uit een Hooge Raad (oud prinsen en bestuursleden) en een Raad van Elf. De Hooge Raad was meer een adviesorgaan voor de Raad van Elf en verzorgde tevens dat de versiering werd aangebracht. In 1996 werd de Hooge Raad opgeheven De Raad van Elf werd aangevuld met sympathisanten en kreeg een eigen bestuur.

Er kwamen in de Raad van Elf personen als vertegenwoordiger van andere Gemeentelijke Diensten.Zoals Gemeente-werken, woningbedrijf, bedrijven, reiniging, plantsoenen, sportparken en hallen e.a. Hetgeen tot op heden nog het geval is.

De carnavalsgroep De Dommelkanters bestond meestal uit ongeveer 20 personen en werd ondersteund door een heuse versierploeg (gepensioneerde oud ambtenaren). Zij organiseerde slecht één avond ”Het Gemintefist”  Door de gezelligheid en de entourage kreeg het Gemintefist een grote populariteit en groeide het aantal bezoekers tot boven de duizend personen.

In 1991 kreeg prins DIVOCENTIUS (Peter van Luijtelaar) als enigste prins de eer om twee jaar achtereen prins te mogen zijn, er was in 1991 géén feest, omdat toen de Golfoorlog woede. In 1994 gingen de Dommelkanters over om een thema voor hun feest te kiezen en als eerste thema werd ”BACK TO THE FIFTIES” gekozen. 1994 was ook het jaar waarin voorzitter Frans Bogers zijn voorzittershamer over droeg aan Willem van de Velde, Frans werd benoemd tot erevoorzitter. In 1999 kregen De Dommelkanters hun eerste prinses PRINS(ES) (Fransje van Kollenburg) met als thema, hoe kan het anders, ”LOVE BOAT , Cruise in de Caribbean” 

In 2001 werd het stadhuis verbouwd en moesten de Dommelkanters uitwijken naar een andere locatie, die werd gevonden in de grote tent op de Markt, maar De Dommelkanters moesten wel hun traditionele vrijdagavond een week voor carnaval verruilen met de vrijdagavond met carnaval, hetgeen hen zeer aan het hart ging.

De eerste keer in de tent was dat dan ook merkbaar aan het aantal verkochte kaarten, slechts 500 stuks, maar dat was nog voldoende om er een geslaagde feestavond van te kunnen maken onder aanvoering van prins fedERITus(Erit van Fulpen). In 2002 gaf Willem van de Velde de voorzittershamer door aan Gerard Span en hij werd benoemd tot erepresident. In de jaren daarna ging in de tent ook hier weer het bezoekersaantal in stijgende lijn en moest op het Gemintefist 2005 zelfs een toegangslimiet worden ingevoerd, de tent kon maar 1100 bezoekers aan.

Na Prinses Marjolijt in 2002, Marcus Junior in 2003 en Prins Saasenius in 2004 besloot in 2005 C.V. De Dommelkanters om als officiële  carnavalsvereniging verder te gaan. Zij sloten zich in het jaar van Prins Perry Sportivo aan bij de Federatie Eindhovens Carnaval. Na vijf jaren tent op de Markt mochten de Dommelkanters in 2006 terug naar hun zo geliefde locatie, het Stadhuis, onder het motto ”THE MAGIC RETURNS” ook de zo fijne vrijdagavond voor carnaval kwam weer terug en het werd met prins LUKKIE (Geert Jan Lukken) weer gelukkig een grandioos Gemintefist in het eigen Stadhuis met 1200 feestvierders.

In november 2006 bestond de vereniging De Dommelkanters 33 jaar en dat werd gevierd met een jubileumreceptie op 12 november 2006. Vele personeelsleden, gepensioneerde, oud prinsen, oud leden van de raad van elf, leden van de Gemeenteraad en het college van B&W, belangstellende, en carnavalsvrienden kwamen de Dommelkanters feliciteren, waarbij hen ter herinnering een jubileumspeld werd opgespeld.

2007-2008

Op 9 februari 2007 heeft de carnavalsvereniging De Dommelkanters haar jubileum Gemintefist gehouden onder het motto ”MIDDELEEUWS BRABANT” 

De Carnavaleske Raadsvergadering, welke door De Dommelkanters wordt gefaciliteerd, liep mooi op schema en sloot naadloos aan op het Gemintefist deze keer. De Carnavaleske Raad deelnemers waren ook in middeleeuwse klederdracht, zodat ze vol op mee deden in de prijs om de best gekleedde(n).
De openingsact bestond uit 3 fietsen, 3 kandidaatprinsen en een groot geportreteerd parcours dat 1 minuut zou moeten duren. Echter 1 kandidaat, Chris vd Waardenburg reed in zijn enthousiasme het bos in en was de andere 2 kwijt. Wij dus ook, want zijn fiets bepaalde het overzicht op het parcours. Gelukkig gaf de computer uiteindelijk aan dat de gele renner de winnaar was. De nieuwe prins was bekend. Het was niemand minder dan de gemeentelijke trekker van het project Human Resource Management en Hoofd Personeelszaken, Henk Mensink. Hij nam de naam aan van Prins Mensinkenius, wat verdacht veel lijkt op mensenkennis...
Zijn adjudant is Peer (van Luijtelaar) en de hofdames Esther (Mensink) en Marjo (Nicolaes).
Het werd weer een grandioos feest, met goede muziek, een geweldige sfeer, en 1200 tevreden feestgangers.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008-2009

25 januari 2008 vanaf 20.00 uur was het een "BEESTENBOEL" in het stadhuis. De Grote Gemeentesik schreef dat we maor flink moeste biste en da diwwe dus. Het thema gaf weer veel inspiratie wat bleek uit de vaak schitterende creaties.
De nieuwe potentiele burgemister was er ook, maar die hield zich nog rustig. Die gaat pas de bist rijen als Mai en de minister akkoord zijn. Die 2 vrouwen maken de dienst uit, dat is bij de raad van elf wel anders ;-)
ONZE NEIE PRINS 2008 is geworre: Das Phantom Hans van den Oord, creatieve gebiedsprogrameur, de voorzitter van stadssocieteit Transmissie (brengt netwerken tot elkaar t.b.v. het welzijn en economische vooruitgang van Eindhoven). Samen met zijn Adjudant Eritius, hofdames Janneke en Jorien, mascotte Ben, Bestuur en Raad van elf van CV de Dommelkanters heeft hij er weer een schitterend Gemintefist van gemaakt.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009-2010

Vrijdag 13 februari vliegen de muzieknoten weer alle kanten op. De beste blaoskapellen zijn weer aanwezig en we hebben maar liefst 2 bands op het grote podium. De opening was weer spectaculair. Assistentie werd gevraagd van 4 beeldschone vrouwen...... om onze prins te laten ontwaken uit zijn slaapkist. De opkomst duurde wat langer dan gepland en de neie was ondertussen in slaap gevallen in zijn kist. Eind goed al goed, The awakening voltrok zich en Hospitalius d'n Leste, Maurice vd Ven, maaakte zich bekend. Samen met zijn adjudant Erit, hofdames Fabienne, Ilse, Adrienne en Eefje en Master biertapper Adam, maakte hij er een energiek en spectaculair Gemintefist van.

't was griezelig, vrijdag de 13e.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010-2011

Vrijdag 5 februari om 20.11 uur hebben de Dommelkanters het zeer succesvolle Gemintefist van vorig jaar overtroffen. Wij hopen dat al onze vrienden er van hebben genoten.

Vurraf om 18.00 uur werden de dorstlustige gezelschappen ontvangen voor de Carnavaleske Raadsvergadering.

Het thema Gemintefist was : 't is zo gruun as unnen kikker.

Het kledingthema was: 't slaot kaont nog wal

De neie prins is geworre, Patrick Colen. Een prins die zijn enthousiasme ook uitstraalt. Hij is Hoofd van de afdeling Documentaire Informatievoorziening Postbehandeling. Deze afdeling hangt aan de sector I&B van de middelendienst.

Patrick komt met zijn hofdame Anne-Marie uit Helmond en heeft 2 meisjes. Hij zal er een geweldig carnavalsjaar van gaan maken dat heeft hij beloofd.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011-2012

Vrijdag 25 februari om 20.11 barstte het Gemintefist 2011 los, vooraf gegaan door de Carnavaleske Raadsvergadering om 19.00 uur voor genodigden. De inhuldiging van de nieuwe Prinses startte om 21.00 uur middels een knallende openingsact. Dit jaar was het "efkes anders", niet te verwarren met onze roze broeders en zusters, maar iets anders doordat we een Prinses hadden......

Het motto/thema was: W'll Rock You (Eigenlijk betekent het gewoon dat onze neie iedereen knuffelde).

Muziek boven: Dubbel Sikx (met veel bekende rocknummers), een optreden van de percussieband de Brandoleros en Aris Weel (nederlands talig met o.a. Hazes en Meeuwis)

Muziek beneden: Blaoskapellen: o.a. Dommelaers, Veul Lawait, Farine, Bluswerruk

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2012-2013 Hoe gekker, hoe slimmer

Bezuinigingen door middel van Slimmer Werken, Nieuw Werken, Programma Mobiliteit, het moet niet gekker worden. Een groot pakket van acties/maatregelen in het jaar van de neie Prins.

De politiek rekent zich hiermee rijk, maar wie houdt dit allemaal onder controle, zodat het niet al te gek wordt?

Wie doet net of hij gek is maar is slimmer dan iedereen denkt?

Op 10 Februari wordt het allemaal duidelijk vanaf 20.15 uur op het Stadse Huis.

 

Muziek: Dubbel Sikx, Aris Weel, Jos van den Berg alias Elvis, De Dommelaers, De Hurkers, De Bolbloasers, Heebabberieba, Farine, Veullawait, BBC, VTOP en COEST

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2013-2014 't is nie te filme (Moviestars)

Op 1 Februari wordt het allemaal duidelijk vanaf 20.15 uur op het Stadse Huis.

Wie zal ut dizze kir worre? As ge ut wit, dan kunde mee doen met prinsraoje t.z.t.

De consumptieprijzen zullen gelijk blijven met afgelopen jaar. Alle BTW-verhogingen zijn voor onze rekening.

Tis in ieder geval veul goejekopper dan bij het Gemeentefeest.

Muziek: Dubbel Sikx, Bloaskapellen en De Heeren Van

Het jaor van de Taxidriver.

Wa hebben we een druk jaor gehad mar wa wilde mi zunne Prins die in het daogelijks leven overal bij wil zijn, om zun werrek as raodslid van Eindhoven zo goed meugelijk te kunnen uitvoeren. Dicht bij de mensen, hoe kan da aonders dan via ut Carnaval en dur unne taxidriver te zijn.

Hij wilde eigenlijk wel iedere week uittreden, mar da hebben we mar nie gedaon. Waarum? Da zegge we nie.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2014-2015 Snuwwit mi un gluend gruun bisje ((Safari op 't) Winter Glow Festival)

 

Op 21 Februari wordt het allemaal duidelijk vanaf 20.11 uur op het Stadse Huis.

Wie zal ut dizze kir worre? As ge ut wit, dan kunde mee doen met prinsraoje.

De consumptieprijzen zullen gelijk blijven met afgelopen jaar en we schenken voor jullie een lekker gluend wijntje

De geluiden uit het oerwoud zijn da er weer velen zin hebben om er bij te zijn op het Gemintefist.

Ut gluend lampke gao nie uit ok nie bij de Dommelkanters. We laten het branden als nooit tevoren.

Van hurre zegge: De Neie bragt un gevaarlijk LEANgame idee vur d'n opkomst in.

Muziek: Dubbel Sikx, Bloaskapellen en op veler verzoek De Heeren Van

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2015-2016 Eritus II/Erit van Fulpen - Effe Ginne Cent Te Makke

Op 6 Februari wordt het allemaal duidelijk vanaf 20.11 uur op het Stadse Huis.

Wie zal ut dizze kir worre? As ge ut wit, dan kunde mee doen met prinsraoje.

De consumptieprijzen zullen nog steeds de laagste zijn van alle fistjes en ge krijgt van ons d'n urste consumptie.

Velen zullen er wir zin hebben om er bij te zijn op het Gemintefist, zijn de geluiden.

In ons restaurant kunde lekker eten.

Van hurre zegge: De Neie houd wel van een fisje.

Muziek: Dubbel Sikx, DJ-Stan, Bloaskapellen en op verzoek unne speciale gast

De Dijk - Nergens Goed Voor.mp3.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2016-2017 Fijn da ge er stralend bij bent

Op 29 januari wordt het allemaal duidelijk vanaf 20.11 uur op het Stadse Huis.

Wie zal ut dizze kir worre? As ge ut wit, dan kunde mee doen met prinsraoje.

De consumptieprijzen zullen nog steeds de laagste zijn van alle fistjes en ge krijgt van ons d'n urste consumptie.

Velen zullen er wir zin hebben om er bij te zijn op het Gemintefist, zijn de geluiden.

In ons restaurant kunde lekker eten.

Van hurre zegge: De Neie klinkt een toontje lager tijdens het fist.

Muziek: Dubbel Sikx, Frillrith, Bloaskapellen en op verzoek unne speciale gast

Heerlijke dag.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2017-2018 Rene Kerkwijk 44 jaor raoken we de juiste snaor

De Dommelkanters bestaan 44 jaar. Op 3 november 2017 vindt het jubileumfeest plaats met diverse optredens. Een jubileumcommissie met o.a. Henk Wieland zal weer een gewelding fistje voor jullie in elkaar zetten.

Maar eerst zal op 17 februari het Gemintefist losbarsten met wederom voor de liefhebber van blaoskapellen een 9-tal topkapellen in de Hal van 100 en de bigband Dubbel Sikx en de band Lapaloozoo (nieuwe naam voor The Daltons) in de Burgerhal boven. Tevens zullen er een paar verrassende optredens plaatsvinden in de burgerhal.

De Neie is kei-trots dat hij/zij de jubileumprins(es) mag zijn en heeft zelfs zijn "principes" daarvoor losgelaten. Maar deze rebel laat zien wat van een Party Animal wordt verwacht!

Rebel Rebel .

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2018-2019 Revolutio Vanitas/ Rene Reniers - At Your Service/ lijfkleuren Blaauw en Zwart

De Dommelkanters gaan hun 45e jaar in. 2 februari zal het Gemintefist losbarsten met wederom voor de liefhebber van blaoskapellen een 9-tal topkapellen in de Hal van 100 en de bigband Dubbel Sikx en de band Lapaloozoo (nieuwe naam voor The Daltons) in de Burgerhal boven. Tevens zullen er een paar verrassende optredens plaatsvinden in de burgerhal.

De Neie is wederom een rebel. Hij is o.a. voor een andere voetbalclub dan de topclub uit Eindhoven. Daarnaast is het een ijdeltuit. Sportief is hij ook gezien zijn fietshobby. Revolutio Vanitas is vanwege de verbouwing van onze residentie een jaar langer Prins gebleven. Ook in 2019-2020 wist hij zich geweldig te manifesteren met zijn Gezelschap.

ACDC - Thunderstruck .

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2020-2021 Viva la Dommelkanters/ lijfkleuren Rood/Wit en Zwart met een vleugje Fuchsia

De Dommelkanters gaan hun 47e jaar in. 14 februari zal het Gemintefist losbarsten in de Stads op de Paradijslaan. Helaas was het net niet haalbaar om het Gemintefist in jullie Stadse huis voor jullie te organiseren samen met de Carnavaleske Raadsvergadering, maar een Fist is een Fist. Het zal er niet minder gezellig om worden. De liefhebbers en Vrienden van de Dommelkanters hebben zich weer massaal aangemeld, zodat we waarschijnlijk de ruimte moeten gaan uitbreiden.

De Neie is een bekende in het Carnavalswereldje, met name bij de muzikanten. Er zit dus muziek in en de lach gaat niet van zijn of haar gezicht. Witte al wie ut is of nie....dan moete komme!

Bellini - Samba de Janeiro .

 

Het was een geweldig geslaagd vrienden fistje in 2019 en 2020 in de Stads. Zie de foto pagina, facebook en twitter. Echter willen we uiteraard terug in het Stadse Huis waar ons 2e huis is als Carnavalsvereniging van ambtenaren en bestuur. In de winter van 2021 ging dat helaas niet, GEEN CARANAVAL IN ONS LAMPEGAT.

Op 18 februari 2022 stond het Gemintefist gepland met een wereldtopper als DJ en de Gebroeders Ko. Daarnaast zouden een aantal blaoskappellen acte de presence geven. Ook dat ging vanwege Corona niet door. Wel werd er een vastenaovond fist gegeven eind maart. Echter dit alternatief zorgde niet voor de drukte die we op onze vrijdag een week voor Carnaval gewend zijn. Toch had het ook veel positieve kanten.

Op vrijdag 10 februari 2023 ging het dan toch eindelijk weer gebeuren... ´t Gemintefist was terug in het stadhuis en we hebben geknald mede door de Carnavaleske Raadsvergadering " `t Politiek Uurke vuraf o.l.v. de Griffier en met o.a. in de ton onze Neie Burgemeester en de Gemintesik.